Klimathotet

Intressant sammanträffande att jag så sent som i förra inlägget skrev "Normalt sett (vad som nu kan kallas normalt i denna tid av klimatförändring)"

Någon som undrade vad jag dillade om? Gå då in på länken här under, och surfa er runt. Aftonbladet har nämligen gjort en massa artiklar i ämnet i dagens tidning.

Jag tycker inte man ska skrämmas eller överdriva. Detta är ju inget som händer över en natt. Man har ju hört detta snack i en massa år nu, men det jag börjar inse nu, är att det här är inte något som ligger väldigt avsides. Extrema väder har ju de senaste åren ploppat upp både här och där. T.ex. extra varmt, extra stormigt, extra regnigt och extra torrt.

Redan om 50 år kan det vara riktigt illa, OM inget görs. För det är trots allt det som är det positiva, det går göra något åt. Viktigast är ju att vissa av de stora länderna som vägrat skriva på något avtal om att minska utsläpp till en viss nivå gör det. Sen att de länder som skrivit på verkligen försöker hålla det. Länderna måste helt enkelt börja samarbeta i denna fråga. Alla kan dra sitt strå till stacken.

Följ länken nedan för att läsa mer. Kopierar först in några stycken från ett par av Aftonbladets artiklar.

"En ny studie från NASA visar att världstemperaturen har nått en punkt som är högre än den varit på nästan 12 000 år. Även annan forskning pekar på samma resultat."

Klimatet blir allt varmare och det är människan som orsakat det. Bakom klimatförändringarna ligger nämligen ökningen av växthusgaserna i atmosfären, som anses vara den viktigaste faktorn i den globala uppvärmningen. Den främsta källan till ökningen av växthusgaserna är förbränningen av fossila bränslen som olja och naturgas.
– Ända sedan industrialismens början kan man se en påverkan på klimatet som människan orsakat. Det finns inga andra hållbara teorier till temperaturstegringen, säger Erik Kjellström.
Han menar att vi kan vänta oss en fortsatt ökning av värmen.
– Temperaturhöjningen som skett de senaste 30 åren har ingen motsvarande förebild de senaste tiotusen åren."

"Inger Näslund, marinbiolog WWF
Avsmältningen ökar och havsytan kommer stiga. En del sandstränder kommer försvinna och det kommer i förlängningen hota havssköldpaddan som lägger sin ägg där. Andra arter som är hotade är den svenska torsken. Redan idag är Östersjön övergödd. När temperaturen i vattnet stiger, ökar algblomningen vilket i förlängningen leder till en ännu mer syrefattig miljö som inte gynnar torskäggen. Klimatfrågan i kombination med miljögifter och en intensiv jakt och fiske är de tre största hoten mot de marina djuren.”

/Krister Wallmark

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Trolling med mjukbeten

Västerbottensrekord på gös?

Norrlandsborrar