Västerbottensrekord på gös?

Har tagits en kanonfisk i västerbotten, en av de största gösarna någonsin. I västerbotten är det främst i bureälvens vattensystem man hittar gös (den finns i någon enstaka sjö till också) Den finns både i själva älven och i en mängd sjöar som den rinner igenom/har förbindelse med. Henrik i våran klubb tog för nu rätt många år sedan denna mäktiga fisk.

Henrik med gös från Västerbotten på 6000 gram.

Det var just i en sjö i bureälvens vattensystem. Men Jörgen Öhman boendes utanför Skellefteå har nyss tagit en tyngre. Nu var det egentligen abborre han var ute efter, men jag kan tänka mig att han blev sjukt nöjd över att denna gös istället kände sig hungrig. 6,2 kg, längd 82 cm och omkrets 50 cm. Är bara att gratulera till en grym fisk! Den som tycker ordet grym är för starkt ord tänker förmodligen i ett nationellt eller internationellt perspektiv. Tar man en av de allra största som någonsin tagits i ett län är grym fisk ej i överkant. Det är trots allt rätt många som fiskar gös i en del av vattnen.

Rickard är den som har bäst koll av oss gällande gös i västerbotten, han påstår (utan att ha sett någon bild) att det förut tagits en som ska ha vägt runt 7 kg. Men om den vikten stämmer eller ej så verkar gösarna i bureälvens vattensystem få problem efter ca 5,5 kg. Vi vet av relativt många genom åren på över 5 kg, men sedan blir det värre. Men alltid finns det någon som kommit rätt redan från yngelstadiet och sedan vistas på rätt ställe senare i livet också och kan komma upp i en högre vikt. Men så gäller det att fånga dem också.

Jörgen har har också lyckats skapligt med abborrfisket, många fina med en på 47 cm i topp, tyvärr mager så den vägde "bara" 1100 g. Men raka motsatsen till mager var den gädda han tog på ismete nu i våras, längden 107 och omkretsen mäktiga 70 cm. Det är nog den fetaste gädda jag sett från norr eller västerbotten. Tyvärr hade han bara med en våg som gick till 10 kg och den bottnade. Undrar hur mycket över 10 kg den vägde?

En positiv grej angående gösen i bureälvens vattensystem är att det från och med i år ska tas i med hårdhandskarna vad gäller nätfiske. T.ex. i burträsket så har medelvikten minskat drastiskt senaste åren. Vissa hävdar att det nätfiskas på olaglig väg. Men det kommer att bli hårdare kontroller vad gäller nät i framförallt nämnda sjö, men även i stora delar av övre bureälvens FVO och dess biflöden.

Info: "Stickprover kommer att göras på alla nät som vi ser, nät kommer att konfiskeras och lämnas in till polis, men även en utredning runt upphittade omärkta nät kommer att ske. Du som tänkt sätta ner nät måste alltså ha "fiskerätt", och inte bara markrätt. Dvs att i din mark skall ingå ett så kallat fiskerätt. Du kan alltså inte bara ha en bit mark och tro att du kan fiska med nät. Dessa kontroller kommer säkerligen att stöta folk och framkalla irritation, men FVO gör detta för att vi sett att snittvikt på gös drastiskt sjunkit de senaste 15 åren.

Det som gäller är alltså: Du som skall bedriva nätfiske får endast använda dig av två stycken nät som skall vara märkta med namn och nummer. Nät får ej heller utsättas i så kallad "fiskådra". Fisken skall kunna passera vattendrag utan att riskera fastna i nät. Fiskådran utgör en sjättedel av vattnets bredd och är det stället där fisken lättast vandrar. Fiskerätten får ej heller överlåtas till annan.

I år har Bureälvens Övre FVO betydligt fler tillsynsmän och kommer att satsa på få bort dessa nät."

Men även Bureå nedre FVO kommer att ha liknande regler från i år. Det är jättebra att gösen börjar tas på allvar här uppe. Den är så ovanlig i norra Sverige och det är dessutom låg medelvikt i vattnen. Jag rekommenderar även alla sportfiskare att släppa tillbaka gösar över 1,5 kg. Det är inte förbjudet att ta någon matgös men den ska vara över minimimåttet plus släpp tillbaka de stora, de är viktiga att ha kvar för att hålla rätt balans i vattnen. Jag hoppas att det i våra vatten snart kommer att bli ett maximum mått på fiskar som abborre, gös och gädda, det skulle vara grymt värdefullt. Vad jag i alla fall med säkerhet vet är att det diskuterats ett maximum mått på gädda i råneälven. Den gräns som var uppe som förslag var att alla gäddor över 100 cm måste återutsättas. Jag pratade med en ansvarig om detta och sa att det vore kanonbra och att detta ju redan finns i vatten i södra Sverige.

Ett vatten som haft dessa regler i en massa år är löddeåns/kävlingeåns FVO. I deras regler står följande om abborre och gädda (vad jag vet så finns ej gös i deras vattensystem) "Gädda
Max 2 fångade och hemtagna fiskar per kort och dag.
Gädda med längd överstigande 100 cm ska återutsättas!
Abborre
Max 3 fångade och hemtagna fiskar per kort och dag
Förutom detta så gäller även: OBS! Fiskeförbud utanför åmynningen 15/9 - 30/4

Det här inlägget blev mycket längre än jag först tänkt... men det bjuder jag på...

Bilderna på Jörgens fiskar och info om hårdare tag mot nätfisket har jag hittat på forumet hos cykel och fiskecenter (Skellefteå)

/Krister

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Trolling med mjukbeten

Norrlandsborrar