Härlig svit av gäddor

Vi har en del gäddpass att skriva om där två av dem var riktigt bra. Ena passet gav två gäddor över 10 kg, likaså hände nästa...

Vi börjar med undertecknads fisken sedan senaste nyhetsuppdateringen (26 september) Förutom 2 korta rekpass i nya vatten (där det också blev lite provfiske) så har det blivit 3 pass.

Första med Robban Pederson. Blev 5 gäddor över 5 kg. Robban gick ut starkt och tog snabbt en gädda på 7520 g, kanonstart. Sedan följde han upp med en till gädda på spinn på nästa ställe. Byte till trolling där Robban tog två till... Dessa 3 låg på ca 5-5,6 kg.

Jag gladdes mycket över Robbans 7,5 kilos, hans första gäddfiske på länge och en sådan som första fisk. Men skulle jag bli utan? Vi avslutade fisket med spinnfiske på platsen där Robban fick sin största gädda, för att kolla om det kunde stå någon till där. Då kunde jag rädda äran med att dra en på 8920 g.

Nästa pass hade jag med en gammal vän Mats Nilsson. Vi sprang på varandra då och då vid mete efter id och braxen från mitten av 90-talet och framåt. Eftersom det är första gången jag nämner honom ska jag dra lite kort om hans fiskebakgrund. Han var tidigt allround och metade mycket efter en mängd olika arter, även spinnfiske och pimpel är något han gjort mycket. Lake är något han fiskat riktigt mycket. Ismetat har han gjort i ca 10 år. Nu på senare år har han inte metat så mycket men fiskat mera efter abborre och gädda, utforskande av nya vatten. Efter fiskepasset med mig säger han sig också blivit sugen på trolling.

Han har tagit många fina metfiskar. Största meriten är nog att han under 2 dagars fiske tog idar på 2825, 2875 och 2950 g. Det säger säkert vissa inte så mycket. Men de två största var med på Sveriges 10-topplista för det året. Inte minst så absolut mest troligt så är den sviten outstanding i den ån och 2950 g mig veterligen ett å-rekord. Han har också en braxen på 3775 g på sitt samvete vilket också torde vara en av de absolut tyngsta sportfiskade i Norrbotten.

Förutom nämnda idar så har han ytterligare ett gäng över 2,5 kg, att han lyckats så bra med idfisket är bland annat för att han tänkte till och inte fiskade som de flesta andra. Ska också sägas att han skrivit fiskedagbok sedan långt tillbaka i tiden och även försöker att få ut något av den statistik man kan få ut av det.

Han fiskade gädda redan från tidig ålder. Men mest i närvatten som var småvatten där det knappast fanns stora gäddor. Minns bland annat från en gång jag metade braxen när han kom till vattnet och metade gädda fastän han visste att det inte fanns riktigt stora där, men tar man den största som finns där så kan man inte göra mer än så.

Det där är något som kan vara lätt att glömma bort. Att man inte linjärt kan mäta fiskeskicklighet och fiskekunnande med hur tunga fiskar man får. Man kanske bestämmer att man vill utforska några små hemmavatten och försöka dra de största fiskarna som finns där. Vad är bättre presterat att ta en gädda på 10 kg i ett vatten där det finns många på 12 kg, jämfört med att ta en på 7 kg i ett vatten där det var den största fisken? Tar enbart upp det för att det är tänkvärt. Blir ju lätt hysteri på de riktigt stora fiskarna.

Men nu till fisket. Det hade snöat/regnat dagen och natten innan (fastän det var rätt tidigt i oktober) vilket nog hade kylt ned vattnet rejält. I en båt med massa snö i lyckades vi nöta upp 5 gäddor med en hygglig snittvikt. Men de stora klarade sig. Dock är vi nöjda med antalet gäddor på denna plats inte minst i dessa förhållanden.

Slutligen så åkte jag och Samuel iväg, det blev ca 9 gäddor men inga stora.

Men Samuel har också hunnit med några pass på egen hand (han bor här uppe nu) med sin båt. Blev flera fina gäddor där den största bet över en nyinköpt wobbler.

Den visade sig vara fet så trots en längd på 103 cm nådde den fina 9500 g.

Nytt båtrekord för Rickard

Rickard hade en bra fiskehöst förra året vilket man även kan säga om denna. Han och hans gode vän Persson har fiskat flera pass tillsammans. Perssons gäddrekord låg på drygt 10 kg (det från ett tidigare år då han följde med Rickard) Men det rekordet fick nu stryka på foten.
Nedan de 4 största som togs under 2 raka fiskepass.

 10,5 kg

122 cm. Denna gädda blev nytt pers för Persson och ett nyttbåtrekord med 140 grams marginal för Rickard. Vikt 11,5 kg

Rickard med trollad gädda, 10,2 kg 109 cm

10,3 kg. Smal baktill men till synes välfylld buk

/Krister

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Trolling med mjukbeten

Västerbottensrekord på gös?

Norrlandsborrar