Isarna inte i världsklass

Jag har hela vintern tyckt att det varit ovanligt tunn kärnis, istället mer en porösare form av snö/is/sörja. Inte så konstigt då det tidigt kom så mycket snö vilket dämpar eller helt gör att bildandet av kärnis avtar. Totala istjockleken har också varit mindre än normalt, i alla fall i sjöar och rinnande vatten. Så egentligen är det helt otroligt att isen blivit så här pass långvarig. Men det beror ju på att vi inte haft en enda riktig värmebölja. Har varit många ismetepass tidigare vårar vi kunnat sitta i bar överkropp utan (helt ärligt) att frysa det minsta, men det har inte ens varit att tänka på denna vår.

Det närmaste var ett fiskepass helgen som var med Mats och Martin där vi i alla fall kunde sitta still med jackor på utan att frysa, var riktigt skönt, det är ju sådant väder man drömmer om när man isfiskar på våren.

Då kommer vi så osökt in på fisket, ovanstående fiske gav väl sammanlagt nånstans runt 9 gäddor, vilket ju är helt okey. Men däremot så var vikterna inte bra. Sedan så har vi faktiskt provat lite efter abborre. Jag körde först ett kort test och kunde då på ismete plocka 2 abborrar, den större av dem 840 g och den mindre kanske runt 450 g, det kändes ju riktigt lovande. Så jag var rätt positivt inställd till chanserna när vi så skulle lägga ett längre fiskepass. Men abborre är abborre, den är liksom gösen en riktigt klurig fisk. Det blev inte mer än några små.

Men det ska inte vara för lätt, för då känns det inte lika härligt om man väl får en stor.

Eftersom det fortsatt inte lovas någon värmebölja (dock regn någon dag som ju kommer att gå hårt åt isarna) så finns det troligen vissa vatten som kommer att ha hållbara isar ett tag till. Men se upp! När isen bara blir till en porös sörja så kan det vara extra svårt att ta sig upp ifall man går igenom. Det plus nyis som är så blank så när man borrar så glider man med runt... inte lätt få fäste för händerna då ifall man går igenom. Där kan man snacka om extra bra läge att ha isdubbar, just för att lättare kunna få fäste.

Men nog om det. Jag vet helt ärligt inte om det blir något mer ispass. Mycket möjligt att det inte blir ett enda till. Blir det något så är det troligt att jag kommer att göra en chansning att prova någon helt ny plats. Det är ju sällan att det ger bra resultat, men samtidigt finns det i bakhuvudet att kanske...

/Krister

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Trolling med mjukbeten

Västerbottensrekord på gös?

Norrlandsborrar