Pederson drog fin gädda - Plus övrigt

Robban Pederson har nu bänt upp ännu en art till hans CV, denna gång gädda!

Vännen och före detta Lulebon Robert Pederson var i Norrbotten nära att regga gädda redan 2002, när han med en förföriskt presenterad jigg på spinnfiske lurade en lång gädda på 126 cm, men trots den längden räckte det inte riktigt till regg-gränsen 12 kilo, det fattades ynka 200 gram.

Sedan han flyttade nedåt landet så har han inte fiskat så mycket gädda. Men nu i april så la han ett pass i ett hemmavatten, en vik som han vet brukar locka in lite gädda för lek. Låter Robban själv berätta:

Hade nött på bra på olika områden i viken (som är stor som en fjärd) och inte känt ett pill på grejorna på över 4 timmars idogt kastande. Funderade ett par gånger på att packa ihop och åka hem, men så "bara den platsen också först...", du vet ju hur man är:-). Den första sekunden känns det berömda "bottennappet", men som nästan direkt börjar sakta röra på sig....stor fisk!! Efter en grymt spännande fight på de lätta grejorna (15-40g haspelspö med jerkvobbler i linänden) så fick jag till slut se en hastig skymt av fisken, "hm... kanske 7-8kg, fin fisk...", andra gången fick jag se den lite längre stund, "hm, lite större ändå, kanske uppåt 10kg, kul...", tredje gången visade den hela den höga bredsidan och tjocka nacken -"Oj, det här kan vara den så efterlängtade reg-fisken!!!!". Jag såg dock att krokarna satt jättebra i sidan, så fisken fick trötta ut sig ordentligt i fler tunga rusningar innan jag tog fram håven. Allt gick fick, fick dock ringa in en arbetskompis som bor nära att komma ner till hamnen, så jag lyfte in fisken i håven och brände snabbt in till hamnen och hämtade upp honom. Han hjälpte till med hela proceduren, och vikten slutade på härlig 12700g, fördelat på blott 115cm!! En riktigt välkonditionerad dam!! Så himla häftigt!!

Är bara att gratulera till Robbans art nummer 33 i storfiskregistret. Här förresten en intervju som sportfiskarna gjorde med honom efter att han klarat 30 arter.


***

Ett tips för vädersiten som jag nyss skrev om, www.climendo.com. Om man håller muspekaren över respektive väderleverantörs namn (längst upp på sidan) så kommer det upp en liten ruta som visar när climendo senast uppdaterat prognosen för just den väderleverantören.

***

Är nog många som redan är ute och nöter i öppet vatten, jag har inte fiskat men båten har jag tittat över och skruvat och fixat lite. Så den bör vara redo för att användas, även om det finns lite mer att göra. Har även kikat igenom en del av fiskegrejorna, men där finns mycket kvar att göra.

***

Har inte nämnt något om vad Ari hållit på med under vintern/våren, han har fiskat en del pass efter öring och dragit öring på upp till 3620 gram.
Rickard vet jag mjukstartat upp fisket i öppet vatten. Första fisket så var han ute med sin son bara för att få blöta upp grejorna lite och förmodligen för att drilla grabben på spinnfiske. Mats har i helgen som var metat upp ett stort gäng idar i Alån (plus en del mört) de hade inte lekt men som vanligt numera så var dem små. Största runt 1,6 kg. Var annat på 90-talet och första åren in på 2000-talet, med en klart bättre medelvikt.

/Krister

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Trolling med mjukbeten

Västerbottensrekord på gös?

Norrlandsborrar