Vädersidor - Nu en man kan lita på?

Vi är många som genom åren diskuterat vilken vädersida som är bäst. Vissa säger SMHI, andra säger Klart.se eller Yr.no, eller kanske någon annan. Sanningen är ju den att tester visat att en vädersida (väderinstitut) kan vara bäst för en stad under en period medan en annan vädersida under samma period är bättre för någon annan stad.

Här ett test på 45 dar gällande 4 olika vädersidor. Där var det benhårt men SMHI tog det på det berömda håret. Men andra tester för en viss period så kan någon annan sluta i topp. Summa summarum, slår man ut det på ett helt år så kan man som vanlig dödlig mer eller mindre inte se någon skillnad.

I början av förra året så länkade jag ovanstående test till Klart.se och SMHI och frågade också om de inte hade något mer långvarigt test som de kunde bidra med. För att sammanfatta lite av svaren så menade klart.se på att testet inte är korrekt vetenskapligt, detta i och med att:

Observationsstationerna som dessutom inte redovisades i undersökningen, ligger i de flesta fallen en bra bit ifrån själva prognospunkten, i det fallet städernas centrum. Som exempel kan nämnas att närmaste observationsstation för Stockholm som mäter nederbörd är Tullinge, 20 km ifrån centrala Stockholm.

De menade också på (och har en bra poäng där) att de uppdaterar prognoserna väldigt ofta och prognosen kan ha ändrats ifrån hur det såg ut tidigare på dagen, t.ex. om vindarna ändrats. Vidare så tryckte de på att de har en tjänst som kallas nederbördskarta och att den är väldigt pålitlig när det kommer till just nederbörd. Och att man hittar den om man går under "Väderkartor" och "Nederbörd" efter att man valt sin ort.

Angående undersökningen, så menade SMHI följande:

Undersökningar av det slag som fanns i DN - som ju hade en för SMHI positiv rubrik - är alldeles för små och säger egentligen ingenting.
De menade också på att den allra bästa prognosen får man om man köper någon specialtjänst från dem.

Vidare så fick jag följande svar:

Vi jämförde SMHI:s förutsagda temperaturer för 19 slumpvis valda orter i Sverige, Norge, Danmark och Finland med de temperaturer som yr.no förutsåg, samt kollade i efterhand med de verkliga observerade temperaturerna. Det handlade totalt om hundratusentals olika prognoser, både korta prognoser och långa prognoser. Som väntat gav SMHI:s manuella justeringar ett resultat som statistiskt kunde visas. För samtliga 19 orter hade SMHI bättre resultat än vad yr.no hade. Skillnaderna är dock knappast så stora att man som ”vanlig” användare märker av dem, däremot kan skillnaderna ha stor ekonomisk betydelse för många professionella användare.
Självklart är det ofta en stor skillnad mellan olika vädersidor när man ska titta på prognoser. Men på sikt, över en lång tid så jämnar det ut sig hit och dit. Tyvärr lite som ett lotteri.

Man kan välja att göra som t.ex. Mats brukar göra, att även själv kika på kartor för att på så sätt t.ex. kunna avgöra hur möjligt det är att slippa alternativt inte slippa regn.

Men nu har det kommit en ny vädersida som gör det mycket enklare och snabbare att få koll på de olika stora vädersidorna. Det har ju (det säger sig ju självt) visat sig att de gånger väderinstituten är överens om en prognos så är sannolikheten mycket större att vädret blir så, än om de visar olika.

Vädersidan jag följt ett tag heter Climendo.com. Här en länk där en av grundarna berättar om bakgrunden till att de startade sidan och man kan också se igen det jag var inne på att det kan vara lite av ett lotteri vilken av vädersidorna som prickar bäst över en kortare period.

Jag ställde en del frågor och att det var fritt fram om de ville tillägga något. Om sidan fick jag följande svar:

Sidan uppdateras ungefär varje timme, dygnet runt. Det kan ibland vara 1,5h, och ibland snabbare än så. Men på ett ungefär. Det finns ingen exakt tid som datan kommer upp, utan det beror sig lite på hur stora ändringar leverantörerna gjort, och därmed hur mycket ny data som ska processas. Blir väldigt mycket data, därför det kan skilja sig åt.

Ett dygn är uppdelat i 4 perioder 'a 6h. 00-06 (natt), 06-12 (förmiddag), 12-18 (eftermiddag), 18-24 (kväll)

Övriga saker skulle kunna vara att det kommer en app inom kort så att man kan ha med sig informationen lättillgängligt i mobilen.

Att vi endast visar 5 dagar eftersom det inte går att spå vädret längre än så (trots att många visar både 10-14-dygnsprognoser).

Att sidan kommer utvecklas mkt framöver, och i och med att vi har ett stort fiskeintresse så kan det komma lite mer information som kan vara intressant för oss fiskare. Som lufttryck osv.


Kan slutligen bara påpeka att climendos prognos är ett medelvärde av övriga prognoser. Sannolikheten som visas vid varje tidsintervall baseras på hur pass överens de olika väderleverantörerna är om hur vädret kommer att bli. Skalan omfattar: Mycket säker, säker, ganska säker, ganska osäker, osäker och mycket osäker.

För mig personligen så har jag märkt att jag ofta nu bara (speciellt om jag har ont om tid) går in på Climendos sida, vill jag kolla vad t.ex. yr, klart och smhi spår så ser jag ju det även där.
www.climendo.com

/Krister

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Trolling med mjukbeten

Västerbottensrekord på gös?

Norrlandsborrar