Fiske på en djup grund rygg

Detta inlägg handlar främst om fiske på stora djup, efter, typ aliens.

Börjar med Robban Pederson. Curt Folkstedt är ett namn jag känner igen väl från fisketidningar sedan långt tillbaka i tiden, vad jag minns så var han redan då en typ a guru inom havsfisket. I alla fulla fall så "arrangerade han" denna resa som Rob var med på, fisket bedrevs på stället som kallas "10 gradarn". Man skulle till att bottenmeta på ett grund (en grundrygg) långt ut till havs. Fiske på ett grund då tänker nog de flesta att man fiskar just grunt, sådär 2-8 meters djup. Men detta var inte ett grunt grund. Nog tur jag inte hängde med för då hade jag nog inte haft lina nog att nå ned. Minsta djupet de fiskade på var 275 meter, vad det djupaste var vet jag inte, men vet att han innan fisket sa att de skulle fiska på ned till över 400 meters djup.

Robban började med att visa vägen, första fisk ombord blev hans, och inte vilken fisk som helst, en vitrocka på 8 kg, hur coolt som helst. Får mig att tänka på aliens. En snabb titt i storfiskregistret visar att svenska rekordet är på 11700 gram, så Robbans fisk var således stor. Trots den starten så fick de bara 3 vitrockor till och alla dem 3 var felkrokade. Men de fångade en mängd andra fina fiskar, de tog t.ex. 2 långor över 14 kg, Robbans största 12,62 kg. Togs sej över 7 kg (utan att rikta på det) och man tog ett helt gäng med blåkexor (kallas även svarthaj) med toppar ända upp till 800 gram, vilket är stort för arten, mycket stort. Så sent som 2007 var svenska rekordet på 675 gram, nuvarande rekordet sattes 2010 och ligger på 906 gram.

Robban med vitrocka på 8 kg.

Här en fin långa på dryga 12,6 kg.

Men höjdpunkten var en mindre kungsfisk. För att göra det hela "glasklart" så var det alltså inte en större kungsfisk, och inte heller en mindre, mindre kungsfisk, utan en större mindre kungsfisk... Den fångades av Curt Folkstedt himself och vägde i båten 900 gram, på land ett dygn senare 858 gram. Nu vet jag att storfiskregistreraren liksom många av de anställda på sportfiskarna har semester. Därför borde beskedet dröja. Det är (och ska vara) väldigt noga vid Svenskt rekord, experter ska granska (så att det är rätt art) etc. etc. Och inget är klart förrän det är klart, men i alla fall så pekar mycket på att detta kommer att bli ett nytt Svenskt rekord för mindre kungsfisk. Nuvarande rekord togs 1996 och vägdes in på 805 gram.

Större kungsfisk är ovanligare än mindre kungsfisk (vilken väl möjligen kan låta logiskt) faktum är att svenska rekordet fram till 2009 var vakant. När det väl anmäldes en så var det inte en större, större kungsfisk, istället en mindre större kungsfisk, men alltså inte en mindre kungsfisk, kort sagt en mindre stor större kungsfisk (hmm, vid närmare eftertanke så kanske det är tur att den är ovanlig, haha, sorry, jag själv hade i alla fall kul med att göra allt "glasklart" angående mindre och större kungsfisk...) Det var en sensationell spöfångst från Ven och vikten var 1015 gram. Så den är ovanlig, men faktum är att det (yrkesfiske) även fångats stor större kungsfisk i Sverige. På Smögens fiskaktion har det kommit in en (finns bild på den) som vägde hela 10,5 kg.

***

Tänk om det fanns större gädda och mindre gädda och vad härligt rörigt det skulle kunna bli i fiskedagboken.

***

Länken som kommer här kan jag rekommendera av olika orsaker, först en liten text (med bild) om svenska rekordet på större kungsfisk. Men nedan det kommer en lista som passar bra på min inledning om alien, världens 10 mest konstiga fiskar. Och nere till höger ett antal "lika som bär", där den andra sticker ut och den sista är mindre hygglig... Länken

Inte heller att förglömma så tog Robban 2 nya reggarter! Svårt hålla räkningen nu, men tror han är uppe i 35 olika storfiskregistrerade arter.

Efter detta fiske så var team ROA (Robert med fru) ute på ett eget pass i ett område vid Orust. Robban får själv berätta om detta fiske:

Målet var väl först och främst att se om piggvararna kommit "på plats" vilket brukar vara den här tiden på året i det området - efter 5 piggvarar landade varav två reggar (till Anneli) så kunde man inte annat än le stort:-) De var på plats. Skitroligt fiske iallafall! Inte långt därifrån ligger det ställe där vi ifjol fick ett par riktigt stora Rötsimpor (mina första reg-simpor), och Anneli som vid det har laget verkligen har gjort sig förtjänt av att fånga en reg-simpa var lika sugen som jag! Fram till ifjol midsommar, då jag fångade mitt livs 2 första reg-simpor med en dags mellanrum, så hade Anneli fångat alla våra största simpor!! Flera på mellan 300-350g, men alltså ingen över reg-vikten på 400g. Själv hade jag bara fått simpa upp till knappt 300g innan midsommar ifjol. I lördags började vi fiska i samma område igen, och höll tummarna att simporna var hemma - och det var dom!! Under sena eftermiddagen och kvällen landade vi 20-talet simpor!! Tre av dom var över reg-vikten och Anneli kunde väga in hennes 13e storfiskaregistrerade art på fina 480g!! Det innebar även att hon fått ihop till hennes andra guldnål (10 olika arter)!! Kul!! Själv lyckades jag med bedriften att borda två stora simpor - 470g och hela 580g (33cm)!!

Nu har de tagit ett sådant stort antal stora rötsimpor att man inte kan kalla det för röta. Svenska rekordet på rötsimpa är ända från år 2000 och ligger på 810 gram. Men Robbans 580 grammare är den största registrerade i år och nytt klubbrekord i Tinca. Man kan väl kort sagt säga att det flyter på för team ROA.

Ja i lördags var man ute igen, på kvällen/natten trollade man gös, 5 gösar landade teamet där de 3 största vägde mycket fina, 4,6, 5,3 och 5,75 kg, en härlig gösserie!

***

Mats hängde med hällekungen S-O "Miekofishing" Larsson till Norge för att försöka lura någon stor flundra. Detta var Mats första havsfiske och verkar ha blivit en händelserik och spännande resa. Med kajakfiske intill dem och många flundror landade! Men vad är bättre än att läsa förstahands info, Mats tänker här framöver skriva en del inlägg med bilder från fisket på sin blogg. Men jag bjuder i alla fall på en aptitretare.


/Krister

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Trolling med mjukbeten

Västerbottensrekord på gös?

Norrlandsborrar