Statistik på snödjup i landet

Det är ovanligt mycket snö på många platser i landet. T.ex. så snuddar nu Luleå vid 1 meter snö.

I södra och mellersta Sverige så kulminerade snötäcket under februari och i Götaland är det barmark på många håll.

Men annat är det i norr. Igår måndag 100329 så hade Piteå 93 cm vilket är det största snödjupet sedan 1981! Luleå hade då 95 cm vilket är det största snödjupet sedan 1994. Dessutom så kan det vara slaget nu. För igår kväll strax efter 22 snåret började det snöa i Luleå. Det snöade då förvisso bara bra precis en timme, men istället så började det om att snöa innan 5 i morse och nu här på förmiddagen så snöar det fortfarande.

Som lovat så kom det riktigt mycket snö i helgen här uppe i norr vilket kommer att göra fisken mindre aktiv och göra det svårare för dem att jaga (mindre jaktljus) Jag minns det även från den tiden man pimplade som mest att vid mycket snö så blev det klart lägre vikter än annars. Så det är inte bara rovfisken som ogillar mycket snö. När isen går kommer troligen gäddorna snittmässigt sett (kan ju vara någon som lyckats "parkera" i ett tjockt stim med bytesfiskar...) att vara magrare än ett normal år, just på grund av att de inte kunnat få i sig den mat de kan få ett år med lite snö. Plus att även deras byten är lite magrare än normalt. Har för mig 2007 var senaste våren med lite snö, så hade man kunnat se statistik över detta så hade man förmodligen sett att gäddorna procentuellt sett var fetare då än åren efteråt. Men och andra sidan så kanske de är extra hungriga när väl snön eller isen drar bort från en snöig vår, så att de då blir lättare att lura?

Med den snö som är nu, den i klubben som skulle lyckas dra en gädda över 10 kg innan 20 april han vinner en, hmm, ja vinner vadå, ja, han vinner ära. Utmaningen att få en stor blir än större med den snö som nu är.
Statistiken på snödjup fann jag hos SMHI.

/Krister

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Trolling med mjukbeten

Västerbottensrekord på gös?

Norrlandsborrar