Gäddtävling i Kalix och Råneälv

Vinnargäddan i Kalixälven vägde fina 12,7 kg. Alla 3 i topp tog gäddor på över 9 kg. Minst 21 gäddor togs över 6 kg. Det dumma är att dessa klubbas. Det som tyvärr blir resultatet med denna tävling är att man sänker medelvikten på gäddorna i älven. De stora med rätt gener för att bilda stora gäddor klubbas. De stora är också viktiga för att hålla balansen i ett vatten. De ser till att det inte blir ett bestånd med mest bara smågäddor. Undersökningar har visat att när stora gäddor fiskas ut så kan beståndet med smågäddor explodera. Med andra ord att medelvikten sänks och man gör vattnet mindre intressant.

Finns det så dem som tänker att "jag skiter i gädda, det är ädelfisk som gäller" Så kan jag hänvisa till en annan känd undersökning. Som visat att stora gäddor har ett stort revir, tar man bort en 10 kilos gädda, så är dess revir att motsvara med at tio stycken en kilos gäddor tar över det. Dessa gör mycket mer skada på ädelfisken än den enskilda 10 kilos gäddan. Som dessutom gärna slukar de mindre gäddorna som inkräktar. De stora gäddorna är således otroligt värdefulla att ha kvar.

Antalet gäddor är inte heller en bagatell, tvärtom. Jag läste just i reglerna att det är en viktgräns på 5 kg (fast läser man artikeln nedan så kan det tolkas som att de till i år hade höjt vikten till 6 kilo) att de under 5 kg släpps tillbaka. Tar man varje tävling säg ett snitt med 20 gäddor över 5 kg på den sträckan så är det kännbart. Hoppas de som håller i tävlingen tänker om ifall de vill fortsätta ha en tävling. Det finns tävlingar söderut som har catch and release på alla gäddor. Man kan t.ex. lösa det med att dela ut enkla måttstockar till var och en, som arrangörerna märker inför varje tävling och mot vilken man måste fota gäddorna mot. Man kollar från nosspets och till längsta stjärtpets (som får vara hoptryckt)

Det har provats med att man delar ut engångskameror till alla deltagare innan tävlingen. Men det blir dyrt, plus att det tar tid att fixa framkallningen. Plus att bilderna löper risk att bli så dåliga att man inte kan avgöra exakt längd (man kan ju inte kolla dem direkt som med en digitalkamera, plus att väl inte kvalitén på kameran i sig är något att skryta om) Så det bästa torde vara att man i tävlingsreglerna skriver in att varje deltagarbåt ansvarar för att ha med sig minst en fungerande digitalkamera. Har man ej en funktion (kan t.ex. sitta på zoomknappen) att man kan förstora bilden som visas i displayen så ansvarar man för att ta med överföringskabel. Tävlingsledaren ansvarar för att man har med en laptop som man kan föra över eventuella bilder med.

På startkortet man fått och skrivit sitt namn på, så skriver man ned längden på gäddan man fått. Om arrangören anser att denna gädda kan vara med i striden om pris så ber denne att få se bilden i kameran eller att få föra över bilden till datorn för att bekräfta längden. Jag har inte kollat upp ifall man med tanke på perspektivet ser längden exakt lika vid uppförstorad bild i kamerafönstret som på dataskärmen, om inte så måste alla ha USB-kabel med sig precis som det är på t.ex. gädd-sm.

Läste om en tävling där alla som fått fisk delar ut sina kameror till arrangören. Men onödigt jobb. Har man 3 priser och det kommit 3 gäddor över 100 cm så är ju alla under 100 cm ointressanta. Var och en ansvarar för att skriva ned sin längd rätt. Efter resultaten är sammanställda är det för sent att komma att säga hej, jag sa fel min gädda var 142 cm... ;) inte 92...

Ett tips är att arrangörerna köper in ett antal digitalkameror som de som glömt sin eller vars kamera plötsligt inte funkar får hyra under tävlingen. Alternativt att de lånar ihop några kameror att hyra ut. Men i grund och botten är det alltså de tävlandes ansvar att hålla med kamera som ger en tillräckligt god bild.

Vid samma längd kan man för enkelhetens skull dela på priset.

Att ha sammanlagd längd på de säg 3 längsta gäddorna per person är enligt mig bara dumt, även om det så skulle vara mer rättvist. Med en har fler chansen plus att det blir enklare för arrangören och det blir färre gäddor som behöver mätas.

Jag skulle tro att tanken är god av arrangören, att man gjorde något så ovanligt som en catch and release tävling i Norrbotten, så heder åt tanken. Bara synd då att regeln är dålig för fisket, att man försämrar medelvikten i sitt vatten och gör det mindre intressant för framtiden, tyvärr inte bara på kort sikt.

Som alltid med nymodigheter så kommer vissa att tycka att fy vad jobbig och löjlig regel. Kanske det även blir färre deltagare? Men seriösa fiskare kommer att gilla den och kommer nog bli fler sådana med. Plus att tävlingen (och därmed arrangörerna) får en högre och bättre status i fiskevärlden. Dessutom verkar de ju ha problem med incidenter vid starten (lär artikel nedan) så lite färre båtar kanske skulle vara bra.

Enligt arrangören så säljer de gäddorna de får in och ger pengarna oavkortat till barncancerfonden. En hemsk sjukdom och såklart en god gärning att skänka pengar dit. MEN, då finns det bättre idéer. T.ex. slänga upp sparbössor och berätta att i år så säljs inga gäddor och därmed inga pengar därifrån till barncancerfonden. Men däremot så är vi tacksamma för alla bidrag i sparbössorna. Så man slår då 2 flugor i en smäll. Pengar dit (kanske blir mera pengar dit då dessutom) och man behåller ett intressantare gäddfiske som på sikt kan ge mera turister och därmed vara ekonomiskt bra för regionen.

De hade en gäddtävling i nedersta delen av Råneälven, det också i Juni. Jag har inte hittat något resultat från tävlingen, men såg att det tagits en på knappa 10,2 kg. Det är en catch and kill tävling. Självklart skulle man vilja ha en catch and release tävling även där om de ska ha en tävling.

Jag har själv varit med i Rånetävlingen för många år sedan (nu skulle jag inte vilja stödja en catch and kill tävling i gäddfiske) och då var det bara med sådana som fiskar mer eller mindre mycket. Sådana brukar i regel ha digitalkameror. Så antalet deltagare i denna tävling behöver inte bli mindre. Kan faktiskt bli tvärtom. Det finns dem som vägrar vara med för att det just är en kill tävling.

Varför jag skriver detta är inte för att jag gillar att klanka ned på folk, utan för att jag hoppas kunna påverka. Om än så bara en person så är det mer än noll. Skulle det dessutom leda till att reglerna ändras i någon av tävlingarna, så har jag dessutom förbättrat fisket.

Här artikeln i tidningen NSD om Kalixtävlingen
http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=3785814

/Krister

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Trolling med mjukbeten

Västerbottensrekord på gös?

Norrlandsborrar