Dubbla 3-kilosgösar på vj

Mats har tagit ett flertal gösar över 2,5 kg på vertikaljigging i år, jag har bara väntat på att första över 3 kg skulle komma, nu har den kommit. Betet var för övrigt en fin-s jigg.

Mats med gös på dryga 3 kg

Passet senare kommer en till fin gös som var ytterligare några hekton tyngre. Denna gös togs på fireball med löja som bete.

Mats med gös på 3380 gram.

Han var ute med Bosse och fiskade och de har bevisligen hittat en spott med bra medelvikt, gösar över 2,5 kg på vj är verkligen inget vi är bortskämda med.

***

Mats har hunnit ut på fler fiskepass. Han har ofta fiskat med 2 handhållna spön samtidigt, ena tacklingen tänkt för gös och i alla fall till en början var nog andra tänkt för gädda. Ett savages gear big pike spö och i linändan något riktigt stort bete. Men i takt med att gösarna kastat sig över betena så är han nog inte alls förvånad när det visar sig vara en gös som nappat. Detta fiskepass körde han med en jigg på 25 cm, mieko predator shad. Första fisken tog det betet och var en gös på 1,5 kg. Nästa fisk tog på samma bete, denna gös var bättre, fina 2650 gram.

Men innan fiskepasset var slut så kunde han summera en ännu större fisk på samma utrustning och bete, denna gång en gädda på fina 7490 gram.

Det var Mats som lyckades bäst med gös och gädda medan Bosse och Andreas lyckades bättre med abborre, med en på dryga kilot i topp.

På tal om abborre och på tal om Bosse. Mats har ju fiskat mycket tillsammans med hans vän Bosse i sommar. Bosse måste vara sjukt nöjd med sitt fiske då han höjt personliga rekorden rejält på både gädda, gös och abborre i sommar. Gös till 2600 gram, gädda till 8500 gram (110 cm) och nyligt abborre på 1270 gram 44 cm, alla tagna under vertikal jigging. Jag gratulerar till rejäla höjningar av person rekorden.

Som jag förstår det har han förvisso fiskat mycket men varit grön på catch and release. Och det är ju inte så lätt om man inte vet hur man ska göra och vad för utrustning man behöver. Men Mats har visat honom och sett till att han fått rätt utrustning för ändamålet. Jag tror Bosse uppskattar det lika mycket som Mats. Stora abborrar och gäddor är allt för värdefulla för att tas upp. För att inte tala om gösar över 2 kg i våra vatten. I många av våra gösvatten i norrbotten så fattas det årgångar. Här lever de ju på gränsen till vad de klarar så är inte alltid leken lyckas. Då blir det årgångar det inte blir någon gös alls eller i alla fall väldigt få. De årgångar som då finns i lite bättre storlek blir då väldigt viktiga att inte ta upp, de är i princip värda sin vikt i guld.

***

Farsan har varit ute på ett göspass i Burträsket, blev 6 gösar landade på vertikal jigging, vanlig storlek. Bäst funkade mjuka ljusa och relativt små jiggar.

När jag fiskade med honom där i somras körde vi mest med stora jiggar i vj mått mätt. Men det ändrar inte medelvikten något alls på de platser vi fiskat på där, eller i sådana fall högst marginellt. Finns det bara små på platsen man fiskar på, så spelar det ju ingen roll... Och i denna tusenbrödrasjö så måste de ju ta alla tillfällen i akt att äta om de överhuvudet taget ska kunna växa. Så även minigösarna kastar sig över stora jiggar (men självklart spelar ändå färg etc. roll även i dessa vatten). Nu ville dock farsan ha upp fler av gösarna som nappade så han bytte då ut en stor jigg till en mindre mjukare jigg, då suger gösen lättare in den i munnen och man krokar fler.

Är bra många år nu han kört vj i sjön och bra många pass och använt både stora, mellanstora och små jiggar, men som sagt, medelvikten har inte påverkats alls, eller så omärkbart oavsett storlek på betet.

Finns det däremot blandad storlek på gösarna på en plats blir det såklart en annan sak och mer som man måste väga in i betesvalet.

Innan jag la ut detta så har han hunnit ut på ännu ett vj pass i sjön, nu på ett helt annat område. Denna gång blev det lite fler gösar, närmare bestämt 10 stycken. Största runt kilot.

/Krister

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Trolling med mjukbeten

Västerbottensrekord på gös?

Norrlandsborrar