Grym tusenbrödrasjö-gös!

Jag har ju vid ett flertal tillfällen skrivit att det går stora gösar även i vattnen som har ett tusenbrödra gösbestånd. Var inne på det så sent som förra månaden då jag bland annat skrev: "Fiskar som kanske vuxit upp under rätt tid, när konkurrensen var mindre, eller helt enkelt hamnat på rätt platser och kunnat äta upp sig utan större konkurrens från andra fiskar." Skrev även om det i artikeln: Ett gösfiske som vi inte ens vågade hoppas på.

Nu har en av dessa gösar fångats. Jag brukar i regel inte vilja skriva ut vattnen, även om man så inte fiskar där själv så kanske man känner någon som fiskar där och som man inte vill sabba för. Men just i detta fallet är det ok, då "alla" vet att det är just en tusenbrödragös sjö och att det är mycket svårt få annat än små gösar.

Sjön är Burträsket i Västerbotten. Sjukt mäktig gammelgösta! Vikten kunde fastställas till 7,5 kilo. Minst sagt en kanonfisk! Vilket den vore var än den är tagen, men ännu mer där. Är väl troligen den sjö i norra Sverige med mest gösfisketryck. Vi har rätt bra koll på sjön och gösar som fångats där. Vet Rickard nämnt att det är vanligt att det kan vara 8 båtar ute samtidigt som fiskar efter gös. Farsan har också sett när det varit 7 båtar samtidigt som pimplat gös rätt nära varandra. Gösen i Burträsket fiskas främst på trolling och båtpimpel, men på senare år även vertikal jigging. Fastän så många fiskar gös där är det sällan det ens tas gös över 2 kg, över 5 kg är väldigt sällsynt. Har ryktats om en gös i 7 kilos klass förut, men har inte sett någon bild. Här nedan ser ni en bild på bjässen!


Denna fisk togs riktad båtpimpel (sedan väldigt länge populär metod på Burträsket) Bara att lyfta på hatten för en grym fisk. Nu dessutom en med foto och inte bara något snack. Fotot visar också att det verkligen är en riktigt stor gös. Jämför t.ex. fiskens huvud mot hennes huvud. Givetvis dock sjukt synd (ja, den ser död ut på fotot) att den inte har satts tillbaka, inte minst med tanke på vad jag skrev ovan, om hur sällsynt en gös över 5 kg är i sjön, för att då inte tala om en gös som denna. Gösfiskarna hade nog verkligen inte haft något emot att veta att den simmat kvar i sjön och kunnat drömma om just den fisken.

Den här fisken visar igen att det visst kan löna sig att fiska i tusenbödrasjöar, det finns en och annan stor i de flesta av dem, kanske i alla. Det är inte lätt att ta en av dessa få, men en grym utmaning och en j*kla bragd om det lyckas. 

/Krister

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Trolling med mjukbeten

Västerbottensrekord på gös?

Norrlandsborrar